Iedereen die in Nederland 18 jaar oud is, moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Dit is niet iets wat je mag doen, dit is verplicht. Het goede nieuws is dat deze verzekering je heel veel kosten kan besparen, dus dit is helemaal geen vervelende verplichting. In dit artikel laten wij je zien wat het doel is van een zorgverzekering en hoe je tot de juiste verzekering komt. Er valt namelijk veel te kiezen en het is daarom belangrijk om hier even voor te gaan zitten. Zo kun je er niet alleen zeker van zijn dat je goede zorg krijgt, maar ook dat je achteraf geen hoge factuur op de mat vindt.

 

Wat is het nut van een zorgverzekering?

Waarom zou je een zorgverzekering nemen? Omdat je anders nooit in staat zult zijn om al je zorgkosten te dekken. Zorg is namelijk ontzettend duur en met een zorgverzekering worden deze kosten door alle inwoners van Nederlands gedragen. Zo blijft de zorg niet alleen betaalbaar, maar ook goed voor iedereen. Het is belangrijk om een verzekering te kiezen die bij jou past. Weet jij nu al dat jij bijvoorbeeld nauwelijks zorg nodig gaat hebben, dan kun je je eigen risico verhogen. Dit is het bedrag dat je standaard betaalt wanneer je zorg afneemt. Hoe hoger je dit bedrag instelt, hoe lager je maandelijkse premie. Zorg er echter wel voor dat je altijd je eigen risico kunt betalen. Zit je doorgaans krap, dan is het niet aan te raden om dit eigen risico hoog in te stellen.

 

Heb jij aanvullende pakketten nodig?

Ga je een zorgverzekering afsluiten, dan zul je zien dat deze bestaat uit twee onderdelen: het verplichte basispakket en daarnaast de optionele aanvullende pakketten. Je kunt bijvoorbeeld een tandartsverzekering online afsluiten zodat deze kosten gedekt worden. Dat kan je veel geld schelen, zeker wanneer je vaak iets moet bij de tandarts. Hiermee wordt ook gelijk de kracht van een verzekering duidelijk: het voorkomt dat jijzelf opdraait voor alle zorgkosten. Met een goede verzekering kun je dus gewoon goede zorg krijgen zonder dat je er financieel door in de problemen komt. Kijk daarom altijd goed naar welke aanvullende opties er allemaal zijn. Je zult zien dat er voor allerlei soorten zorg aanvullende verzekeringen zijn. Deze opties kun je ook ieder jaar weer veranderen. Heb jij dit jaar dus veel tandartszorg nodig, maar volgend jaar misschien mentale zorg? Pas je verzekering dan aan zodat je zorgkosten goed gedekt worden en jij niet meer betaalt dan nodig is.

 

Vergeet je zorgtoeslag niet

Misschien denk je: zo’n verzekering is veel te duur voor mij. In dat geval is het goed om te weten dat je zorgtoeslag kunt aanvragen. Dit is geld dat je van de Nederlandse overheid kunt krijgen en waarmee je de kosten van je zorgverzekering kunt betalen. Hoe lager je inkomen is, hoe meer toeslag je kunt ontvangen. Zo houden we samen de zorg betaalbaar voor iedereen en kan iedereen de zorg krijgen die hij of zij nodig heeft.