Wat hebben we een mooie zomer gehad met heerlijk weer! Hebben jullie deze zomer ook zo genoten van het zonnetje, de vakantie en al het lekkers wat daarbij hoort. Want zeg nou zelf, in de tuin, op het kleedje in het park, op het terras, op een bootje… daar hoort toch een lekker hapje en drankje bij.

Maar nu de zomer langzaam voorbij hebben deze nodige wijntjes en hapjes ook zo zijn sporen achter gelaten. Tijd om de teugels weer eens aan te trekken. Tijd voor een gezondere leefstijl, maar waar begin ik?

Ik zie door het bomen het bos bijna niet meer, dus heb ik het e.e.a. uitgezocht. Om het jullie makkelijk te maken heb ik het uitgewerkt in vier stappen.

Stap 1 Ga op tijd naar bed
Slaap is toch wel het belangrijkste voor ons lichaam. In je slaap wordt je lichaam gereset. Alles reinigt zichzelf en het lichaam komt tot rust. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt en vol energie de dag doorkomt. Je hebt een betere focus en bent in staat om weloverwogen keuzes te maken. En dat kan dan weer belangrijk zijn voor de volgende stappen.

Stap 2 Blijf bewegen
Zitten is het nieuwe roken. Zorg ervoor dat je veel vaker staat en beweegt. Dat kan al vanaf het moment dat je opstaat zoals bijvoorbeeld je ontbijt staand opeten. Lopend of op de fiets naar je werk gaan. Niet de lift nemen maar de trap. Zo zijn er allerlei beweegwissels mogelijk. Wat je natuurlijk ook moet aanvullen met sportactiviteiten. Een flinke ronde wandelen valt hier ook onder.

Stap 3 Eet minder suiker
Voeding is allesbepalend hoe jij je gedurende de dag voelt. Suiker heeft een belangrijke invloed op onze bloedsuikerspiegel en dus op onze energie en de behoefte naar eten. Te veel suiker zorgt ervoor dat je een energie dip krijgt, snel weer honger hebt, trek krijgt in zoetigheid en dat wil je nou juist niet. Zorg er daarom voor dat je maaltijd altijd bestaat uit een combinatie van gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten uit volkoren producten.

Stap 4 Vul je voeding aan
Een gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat je de meeste vitamines en mineralen wel binnenkrijgt.  Toch lukt het niet altijd om voldoende binnen te krijgen Het is dan juist verstandig om gezonde voeding aan te vullen met supplementen. Voor kinderen is het bijvoorbeeld belangrijk om extra vitamine D  binnen te krijgen. Vitamine C kan zeker in de herfst helpen je weerstand te verhogen. Bekijk goed naar wat voor jou lichaam belangrijk is en wat je aan wil vullen.