Als jouw mobiliteit verminderd is, dan geeft een looprek je weer zelfvertrouwen. Als je problemen hebt om te lopen, dan wordt het steeds moeilijker om naar buiten te gaan. Dat is niet alleen omdat het lastiger voor je is, maar ook omdat je je zelfvertrouwen en het vertrouwen in je lichaam kwijt raakt. Een goed looprek bevordert je mobiliteit en maakt het mogelijk dingen te ondernemen. Er worden een groot aantal verschillende soorten looprekken aangeboden. De onderstaande informatie helpt je bij het uitkiezen van het beste rek voor jou.

 

Een looprek met of zonder wielen

Een belangrijke keuze die je maakt is of je een rek wilt aanschaffen met of zonder wielen. Looprekken zonder wielen moet je zelf verzetten elke keer als je een stap maakt. Deze zijn lichtgewicht en geven veel steun en grip. Looprekken met wielen hoef je niet zelf te verplaatsen, maar deze duw je vooruit terwijl je loopt. Ze zijn voorzien van handremmen, die je bedient als je stil wilt staan of grip nodig hebt.

 

De afmetingen

Er zijn grote looprekken en kleine looprekken. Een klein looprek is handig als je van plan bent om hem mee te nemen in de auto of in het openbaar vervoer. Ze zijn lichtgewicht, vouwen gemakkelijk op en nemen dan nauwelijks plek in beslag. Andere looprekken zijn groot en zwaar. Ze hebben grote wielen, een stevig frame en vaak ook extra opties zoals een mandje of een zitje. Deze looprekken zijn door het gewicht en de afmetingen lastiger mee te nemen, maar ze zijn wel steviger. Als je met je looprek de deur uitloopt en bijvoorbeeld naar de winkel gaat of een ommetje maakt, dan biedt een groot en stevig looprek veel steun.

 

Extra opties

Een laatste punt om over na te denken als je een looprek gaat kopen is de extra opties die je tot je beschikking hebt. Allereerst is er de mogelijkheid om grotere en betere wielen uit te kiezen, bijvoorbeeld met lucht erin en met een bredere band. Dat is handig als je ervan houdt om wandelingen te maken in het park, in het bos of op andere onverharde wegen. Een zitje kan een grote uitkomst bieden als je regelmatig stopt of als je de mogelijkheid wilt hebben om te kunnen zitten indien nodig. Een mandje voor je eigen tas of boodschappen maakt het veel gemakkelijker om naar buiten te gaan en winkels te bezoeken. Verder kun je kiezen voor een handrem, een bel of handvaten met extra grip.

Uitgelicht: Sluit een goede zorgverzekering af op https://www.unive.nl/zorgverzekering

 

Looprek combineren met een traplift

Een looprek en een traplift zijn goed te combineren omdat een looprek extra ondersteuning biedt bij het opstaan en zitten, terwijl een traplift zorgt voor een veilige en comfortabele verplaatsing tussen de verdiepingen. De combinatie van beide kan het comfort en de veiligheid van het traplopen verbeteren. Trapliften van Handicare zijn ontworpen om gebruikers met verschillende mobiliteitsproblemen te helpen bij het traplopen. De trapliften van Handicare zijn uitgerust met een aantal veiligheidsvoorzieningen die ervoor zorgen dat de gebruiker veilig en comfortabel naar boven en beneden kan gaan, zoals een automatische stopfunctie en veiligheidsgordels.

 

Het beste rek voor jou

Een looprek koop je dus op wat jij dagelijks wilt ondernemen. Je krijgt er je mobiliteit gedeeltelijk mee terug en je zelfvertrouwen. Kies een lichtgewicht rek als je deze gemakkelijk mee wilt kunnen nemen, een stevig rek als je vanuit je huis direct de straat op stapt en kies de extra opties nauwkeurig uit. Zo vind je vast een rek dat aansluit bij jouw leven.